FICHE TECHNIQUE
RECETTE
GRATIN DAUPHINOIS
- 1,5 KG / 2 KG DE POMMES DE TERRE A CHAIR FERME
- 1 AIL, 2 OU 3 ÉCHALOTES
- BEURRE,
- CRÈME FRAICHE OU CRÈME ENTIÈRE, 200 G/ 300 G ENVIRON
- FROMAGE RAPÉ,
- LAIT 30 / 40 CL ENVIRON
- 2 ŒUFS
- SEL, POIVRE
- MUSCADE
- COUPER EN RONDELLES FINES, LES POMMES DE TERRE À CHAIR FERME
- HACHER L’AIL
- BEURRER GÉNÉREUSEMENT UN PLAT À GRATIN
- ÉTALER UNE COUCHE DE POMMES DE TERRE, AJOUTER LES ÉCHALOTES HACHÉES ET L’AIL HACHE TRÈS FIN
- COUVRIR D’UNE COUCHE DE CRÈME FRAICHE, DE FROMAGE RÂPÉ, PINCÉE DE MUSCADE, SALER, POIVRER
- REMETTRE UNE COUCHE DE POMMES DE TERRE AVEC ÉCHALOTES, AIL,
- REMETTRE DE NOUVEAU UNE COUCHE DE CRÈME FRAICHE, DE FROMAGE RÂPÉ, PINCÉE DE MUSCADE, SEL, POIVRE
- REMPLIR LE PLAT EN ALTERNANCE, LES POMMES DE TERRE, LA CRÈME ET LES AUTRES INGRÉDIENTS, COMME INDIQUÉ
- TERMINER EN VERSANT LE LAIT DANS LE PLAT, ET SOUPOUDRER DE FROMAGE RÂPÉ
- METTRE AU FOUR ET FAIRE CUIRE 1H ENVIRON A 200°
- SORTIR LE PLAT ET VERSER SUR LE DESSUS DU PLAT UN MÉLANGE DE CRÈME ET D’ŒUFS BATTUS ET DE FROMAGE RÂPÉ
- REMETTRE AU FOUR 15 MN ENVIRON
----------------------------------------------------------------------------------------------------
TECHNICAL SHEET
RECIPE
DAUPHINOIS GRATIN
- 1.5 KG / 2 KG OF FIRM-FLESH POTATOES
- 1 GARLIC, 2 OR 3 SHALLOTS
- BUTTER
- CREAM FRESH OR WHOLE CREAM, 200 G/300 G APPROXIMATELY
- GRATED CHEESE,
- MILK 30/40 CL APPROXIMATELY
- 2 EGGS
- SALT PEPPER
- NUTMEG
- CUT THE FIRM-FLESHED POTATOES INTO THIN SLICES
- CHOPPING THE GARLIC
- GENEROUSLY BUTTER A GRATIN DISH
- SPREAD A LAYER OF POTATOES, ADD THE CHOPPED SHALLOTS AND VERY FINE GARLIC
- COVER WITH A LAYER OF CREAM, GRATED CHEESE, PINCH OF NUTMEG, SALT, PEPPER
- PUT A LAYER OF POTATOES WITH SHALLOTS, GARLIC,
- AGAIN, A LAYER OF CREAM, GRATED CHEESE, PINCH OF NUTMEG, SALT, PEPPER
- FILL THE DISH ALTERNATELY WITH POTATOES, CREAM AND OTHER INGREDIENTS, AS DIRECTED
- FINISH BY POURING THE MILK INTO THE DISH, AND SPRING WITH GRATED CHEESE
- PUT IN THE OVEN AND COOK FOR APPROXIMATELY 1 HOUR AT 200°
- TAKE OUT THE DISH AND POUR ON TOP OF THE DISH A MIXTURE OF CREAM AND BEATED EGGS AND GRATED CHEESE
- RETURN TO THE OVEN FOR APPROXIMATELY 15 MINUTES