TARTE NORMANDE À L'ANCIENNE -

Référence : RECTTES - FICHES TECHNIQUES - SUCRÉES * RECIPES - TECHNICAL SHEETS - SWEET
Sur demande
Description

 

RECETTE DE TARTE NORMANDE À L’ANCIENNE

 

INGRÉDIENTS POUR LA PÂTE SABLÉE AUX AMANDES

POUR 1 KG DE PÂTE SABLÉE AUX AMANDES

PRÉPARATION : 15 MN + 1 HEURE DE REPOS AU FROID POUR LA PÂTE

2 ŒUFS BIO
500 G DE FARINE
190 G DE SUCRE GLACE
300 G DE BEURRE DE BARATTE À TEMPÉRATURE AMBIANTE

70 G DE POUDRE D'AMANDES

1/2 CUILLERÉE À CAFÉ DE VANILLE DE TAHITI - EN POUDRE OU LIQUIDE
1 PINCÉE DE SEL

POUR LA GARNITURE :

1 KG DE POMMES (PELÉES ET COUPÉES EN LAMELLES)
2 ŒUFS BIO
100 G DE SUCRE
50 G DE POUDRE D’AMANDE
200 G DE CRÈME FRAÎCHE ÉPAISSE (OU CRÈME FLEURETTE)
½ VERRE DE LIQUEUR DE CALVADOS
AMANDES EFFILÉES POUR SAUPOUDRER

PRÉPARATION DE LA PÂTE SABLÉE :

400G DE PÂTE SABLÉE AUX AMADES POUR UNE TARTE DE 6/8 PERSONNES POUR UN MOULE DE 24 CM DE DIAMÈTRE

BATTEZ L’ŒUF DANS UNE TERRINE AVEC UNE FOURCHETTE.
AJOUTEZ LE SEL ET LE SUCRE, PUIS MÉLANGEZ JUSQU’À OBTENIR UNE TEXTURE MOUSSEUSE.
INCORPOREZ LA FARINE GROSSIÈREMENT À LA SPATULE JUSQU’À OBTENIR UNE TEXTURE SABLEUSE.
AJOUTEZ LE BEURRE EN PETITS MORCEAUX ET PÉTRISSEZ LA PÂTE JUSQU’À CE QU’ELLE NE COLLE PLUS AUX MAINS.
ÉTALEZ LA PÂTE SUR UN PLAN DE TRAVAIL FARINÉ ET PLACEZ-LA DANS UN MOULE À TARTE EN FER BLANC PRÉALABLEMENT BEURRÉ ET FARINÉ.

 

LA GARNITURE :

PRÉCHAUFFEZ VOTRE FOUR À 220°C.
DISPOSEZ LES LAMELLES DE POMMES DIRECTEMENT SUR LA PÂTE.
DANS UNE JATTE, BATTEZ LES ŒUFS, AJOUTEZ LE SUCRE, LA POUDRE D’AMANDE, LA CRÈME ET LE CALVADOS.
VERSEZ CET APPAREIL SUR LES POMMES.
PARSEMEZ D’AMANDES EFFILÉES.
CUISSON :
FAITES CUIRE AU FOUR CHAUD PENDANT ENVIRON 25 MINUTES.
DÉMOULEZ LA TARTE ET LAISSEZ-LA REFROIDIR SUR UNE GRILLE.

DÉGUSTATION :
LA TARTE NORMANDE SE DÉGUSTE TIÈDE OU FROIDE, ET VOUS POUVEZ MÊME LA FLAMBER AU CALVADOS POUR UNE TOUCHE ENCORE PLUS AUTHENTIQUE.

 

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OLD-FASHIONED NORMAN TIE RECIPE

INGREDIENTS FOR ALMOND SHORT DOUGH

FOR 1 KG OF ALMOND SHORT DOUGH

 

PREPARATION: 15 MINUTES + 1 HOUR REST IN THE COLD FOR THE DOUGH

 

2 ORGANIC EGGS

500 G FLOUR

190 G OF Icing SUGAR

300 G OF CHURN BUTTER AT ROOM TEMPERATURE

70 G OF ALMOND POWDER

1/2 TEASPOON OF TAHITI VANILLA – POWDER OR LIQUID

1 PINCH OF SALT

 

FOR GARNISH:

1 KG APPLES (PEELED AND CUT INTO SLABS)

2 ORGANIC EGGS

100 G OF SUGAR

50 G OF ALMOND POWDER

200 G OF THICK CREAM (OR FLOURETTE CREAM)

½ GLASS OF CALVADOS LIQUEUR

SHARED ALMONDS FOR SPRINKLING

 

PREPARATION OF THE SHORT DOUGH:

400G OF AMADES SHORT DOUGH FOR A TART FOR 6/8 PEOPLE FOR A 24 CM DIAMETER MOLD

BEAT THE EGG IN A TERINE WITH A FORK.

ADD THE SALT AND SUGAR, THEN MIX UNTIL YOU OBTAIN A FOAMOUS TEXTURE.

INCORPORATE THE FLOUR COARSELY WITH A SPATULA UNTIL YOU OBTAIN A SANDY TEXTURE.

ADD THE BUTTER IN SMALL PIECES AND KNEAD THE DOUGH UNTIL IT NO LONGER STICKS TO YOUR HANDS.

SPREAD THE DOUGH ON A FLOURED WORK SURFACE AND PLACE IT IN A PREVIOUSLY BUTTERED AND FLOURED WHITE IRON PIE PAN.

 

THE TOPPING:

PREHEAT YOUR OVEN TO 220°C.

ARRANGE THE APPLE SLABS DIRECTLY ON THE DOUGH.

IN A BOWL, BEAT THE EGGS, ADD THE SUGAR, ALMOND POWDER, CREAM AND CALVADOS.

POUR THIS MIXTURE OVER THE APPLES.

SPRINKLE WITH SHARED ALMONDS.

 

COOKING:

BAKE IN A HOT OVEN FOR ABOUT 25 MINUTES.

UNMOLD THE PIE AND LEAVE IT TO COOL ON A RACK

 

TASTING:

THE NORMAN TART CAN BE TASTED WARM OR COLD, AND YOU CAN EVEN FLAME IT WITH CALVADOS FOR AN EVEN MORE AUTHENTIC TOUCH.

 

            

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